Efterrätts-panettone med citron och apelsin


100 g smör, smält
0,75 msk torrjäst
6 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 krm salt
0,5 msk vaniljsocker
4 st ägg
1 st citron, rivet skal
1 st apelsin, rivet skal

1. Smält smöret.

2. Blanda jästen med 5 dl mjöl, socker, salt och vaniljsocker.

3. Tillsätt smöret som bör vara ca 50°, ägg och citrusskal.

Blanda samman till en deg. Jäs ca 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 200°.

5. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en avlång 1 1/2 liters sockerkaksform.

6. Ta upp och arbeta samman degen. Lägg den i bakformen. Ställ den vid spisen att jäsa ca 40 minuter.

7. Ställ in formen på galler längst ner i ugnen, sänk ugnstemperaturen till 175° och grädda ca 40 minuter. Känn med en sticka att kakan stelnat.

Kakan är hållbar och kan göras flera dagar i förväg och förvaras insvept i folie eller plast i kylskåpet.

Servera denna panetone skivad som efterätt med grädde och färska bär.


källa: Allt om mat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar